top of page
  • Cuypers Robert

Kunstgras, de juiste keuze voor uw tuin?

Wat is uw tuinprofiel?

Op de vraag of kunstgras de juiste keuze voor uw tuin is, bestaat geen algemeen antwoord. Elke tuin is anders, maar ook elke hovenier gaat anders om met zijn tuin. De ene persoon vindt rust in het wieden van onkruid of het zien van bijtjes op de paardenbloemen in het gras. Evengoed houdt iemand ervan om zich in een tuinstoel te nestelen met een boek, zonder veel naar het onderhoud van de tuin te moeten omkijken.

Iemand die ervan geniet de invloed van de seizoenen op de tuin te zien en graag schoffelt en maait, zal niet gebaat zijn bij de aanleg van kunstgras. Maakt u zich liever weinig zorgen om uw tuin en ziet u graag de hele zomer lang mooi fris gras, zonder mos of kruid, dan lijkt kunstgras de perfecte oplossing voor uw tuin.Prijs natuurgras versus kunstgras

Wanneer mensen de prijs van kunstgras en natuurgras met elkaar vergelijken, dan kijken ze vaak enkel naar de aankoopprijs. In dat geval is kunstgras vaak de duurdere optie. Toch loont het de moeite om ook de toekomstige kosten onder de loep te nemen. Kunstgras zorgt voor een relatief hoge kost bij de aankoop. Eens het gras er ligt, is er verder eigenlijk weinig omkijken naar.

Met natuurgras is dat een ander verhaal. Naast het regelmatig maaien van natuurgras komen er nog andere werkzaamheden en kosten bij kijken. Denk hierbij aan:

  • verticuteren

  • mos verwijderen

  • onkruid verdelgen of verwijderen

  • af en toe nieuw gras zaaien waar kale plekken zijn ontstaan

  • water geven in de droge zomermaanden

Is kunstgras duurzamer ten opzichte van natuurgras?

We draaien er niet omheen, de meest milieuvriendelijke oplossing is natuurgras dat nooit wordt gemaaid. Gras waar wilde kruiden in kunnen groeien en insecten vrij spel krijgen, is iets wat we zelden zien in onze tuinen. Zodra de mens ingrijpt, zoals maaien, bemesten of bewateren van het natuurgras, is er een constante ecologische impact. Kunstgras wordt kunstmatig geproduceerd en brengt geen fotosynthese met zich mee. Eens de mat geplaatst wordt, behoeft ze ook geen onderhoud meer en zorgt ze verder voor geen impact op het milieu. Veel stof om over na te denken dus!


Wilt u graag wat extra informatie over kunstgras? Neem dan snel contact op met Cuypers Robert voor een adviserend gesprek.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page